Hoe werkt het?

• Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
• Vanaf 16,5 jaar mag je starten met het volgen van rijlessen voor het rijbewijs B.
• Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
• Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18e autorijden onder begeleiding van je coach.
• Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.
 
Duidelijkheid in de praktijk.

Samen met je instructeur heb je aan het einde van elke rijles een evaluatiegesprek over de voortgang van je rijopleiding. We bespreken wat je hebt geleerd en ook wat er in de volgende rijles aan de orde komt. Je vorderingen worden keurig bijgehouden op de leskaart.
 
Wanneer ben je klaar voor je praktijkexamen.

Tijdens de rijopleiding zal de instructeur je actief begeleiden, waarbij ook gekeken wordt of je theoretische leerweg aansluit bij de praktijk. Met deze unieke begeleiding houden we je rijopleiding overzichtelijk en kunnen we bepalen wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen. Natuurlijk bepaal jij hoe vaak je wilt lessen, maar over het algemeen geldt dat je binnen ongeveer 3 tot 4 maanden klaar bent voor je praktijkexamen.
 
Het praktijkexamen.

Het autorijexamen duurt in totaal maximaal 55 minuten. Om een praktijkexamen aan te vragen bij het CBR,
moet de rijschool beschikken over een machtiging via DigiD. Het rijschoolnummer om de machtiging te voldoen is: 1561K2 
 
Begin van het CBR-praktijkexamen.

Voorafgaand aan je praktijkexamen controleert de examinator de geldigheid van je theoriecertificaat en je identiteitsbewijs. De examinator legt uit wat er van je wordt verwacht en neemt buiten de ogentest af. Houd altijd rekening met extra controles en/of vragen, bijvoorbeeld over het dashboard of wat er onder de motorkap zit.
 
De rit

Het rijden zelf duurt ongeveer 35 minuten. Examenroutes vinden plaats in Dordrecht, net als je rijlessen. Grote kans dus dat je op bekend terrein rijdt! De examinator let onder meer hierop: je kijkgedrag, je positie op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.
Onderdelen van het rijexamen zijn: twee bijzondere verrichtingen (zoals fileparkeren of keren op de weg), een stukje snelweg, verkeerspleinen, gelijkwaardige kruisingen en voorrangskruisingen. Eenmaal terug bij het CBR vraagt de examinator je om terug te lopen naar de examentafel.
 
Na afloop

Direct na afloop van het praktijkexamen krijg je in het CBR-examencentrum de uitslag te horen van je examinator. Ben je geslaagd voor je praktijkexamen, dan kun je nog dezelfde dag bij het gemeentehuis je autorijbewijs aanvragen.
 
De rijles de toets en het examen gebeuren altijd in dezelfde auto!